Gründeren og de 9 roller

Gründerlivet har så langt vært helt fantastisk. Jeg jobber stort sett hver dag inkludert helger, noe jeg har innsett må til, i hvert fall i begynnelsen. Jeg er uten tvil i en honeymoon fase hvor alt fremdeles er veldig spennende og nytt, og jeg til stadig befinner meg på en virtuell oppdagelsesferd for å få på plass det ene og lære det andre for bedriften min.

Det uventede med min nye tilværelse har vært alle de forskjellige rollene jeg plutselig har fått. I privatlivet er man vant til å ha forskjellige roller som venn, kollega, søster, mor, tante etc., man inntar naturlig de forskjellige rollene uten å tenke over det. En av mine tidligere roller var som arbeidstager, men da var jeg kun det; en arbeidstager. Jeg ankom jobb til en forventet tid, utførte noenlunde forventede arbeidsoppgaver i løpet av dagen, spiste lunsj, gikk hjem på ettermiddagen, repeat. Som gründer derimot føles det annerledes, og jeg merker jeg må aktivt sette meg inn i mine nye roller.

I bedriften min, E∙V∙A, er jeg:

  1. CEO/daglig leder, en tittel jeg må innrømme jeg nyter. Jeg deler ut visittkort med en viss stolthet og vet at jeg har skapt noe for meg selv. Som CEO må jeg være visjonær og planlegge fremtiden og driften for firmaet mitt. Jeg må få på plass strategier og langsiktig forretningsplan. Dessuten merker jeg at jeg noen ganger må stoppe opp og ta en vurdering av hva som skjer i firmaet ved å stille kritiske spørsmål om hvem, hva, hvor og hvordan. Hvem er klienten min? Hva slags hovedtjenester skal jeg tilby? Hva slags milepæler skal jeg sette opp? Hvor ser jeg får meg at firmaet er om 2 år, 3 år, 5 år? Hvordan skal jeg nå firmaets mål?
  1. CFO og regnskapsfører er en stor rolle fordi jeg har valgt å føre regnskapet mitt selv, noe som har bydd på en verden av nye utfordringer. Jeg har lest og gjort research, sett webinarer og vært på kurs for å lære om regnskap, og enda så kommer jeg kort i blant og må både google og ringe eksperter for hjelp. Regnskapet for bedriften er for meg en svært viktig del, og jeg måtte tenke nøye gjennom om jeg skulle bevege meg ut på denne biten på egenhånd. Heldigvis har skatteetaten vært veldig hjelpsomme og det finnes mange nyttige verktøy på nett for å komme seg gjennom denne delen noenlunde helskinnet. På en annen side, så vil jeg helt klart på sikt vurdere å sette bort regnskapet mitt til de som kan det.
  1. Advokat – altså, jeg er utdannet som juridisk kontormedarbeider, har lest deler av Norges lover, og lært hvordan jeg kan lage utkast til kontrakter fra maler. Dette er allikevel ikke tilstrekkelig i de fleste tilfeller for å begi seg ut på isen. Arbeidsavtaler er juridisk bindende dokumenter, så her vil jeg anbefale å søke hjelp fra de som kan det. Når det er sagt, så har bakgrunnen min hjulpet meg godt på vei for å lage tilbud, avtaler og vilkår til mine klienter. For mitt lille firma så har jeg valgt å ikke gjøre alt så veldig komplisert, så jeg redegjør mine vilkår for klienten og vi kan avtale alt annet skriftlig. Jeg har gjort det til en regel og ikke inngå muntlige avtaler. Selv om muntlige avtaler er bindende, så er det på sikt lettere å forholde seg til det skriftlige.
  1. CMO – Chief Marketing Officer er en av mine heller vanskelige roller. Jeg har tenkt mye på hvordan firmaet mitt skal markedsføres, hvordan hjemmesider og visittkort skal se ut, og hva slags profilering ønsker jeg at firmaet skal ha. På dette området har jeg latt kreativitet og min innebygde konservative side få lov til å leke med hverandre. Resultatet er blitt en noe minimalistisk, profesjonell og pen profilering uten for mange gimmicks. Jeg har gått for «what you see is what you get» og «less is more» på akkurat dette. Hva gjelder markedsføring ønsker jeg meg rett og slett anbefalinger og jungeltelegrafen som metode. Jeg vil at arbeidet jeg utfører taler for seg selv. Etter hvert som firmaet er blitt mer økonomisk solid, vil jeg allikevel se på muligheter for å annonsere og markedsføre meg litt mer aktivt. Vi får se hva CMOen beslutter.
  1. CSA (Chief Software Architect) er en veldig viktig del av min tilværelse som en Virtuell Assistent (VA). Som VA jobber jeg på min laptop, så de programmer og verktøy jeg benytter skal alltid være optimale for mine, så vel som mine klienters behov. Her har jeg gjort en nøye beslutning på hva slags verktøy jeg trenger for å kunne starte opp bedriften min, og jeg har en viss anelse om hva jeg etter hvert kan investere i.
  1. Innkjøpsansvarlig for hardware og software – Som nyoppstartet firma er en av de største fellene for store utgifter i forhold til inntekt. Så her har jeg som innkjøpsansvarlig brukt en del tid på å tenke gjennom hva jeg MÅ ha og hva som er FINT å ha. Dette gjelder både tekniske hjelpemidler slik som ekstern harddisk for å ta backup på arbeidet mitt, nye hodetelefoner til mobilen slik at det er lettere å ha telefonmøter og delta på webinarer, software slik som regnskapsprogram, timeføringsprogram m.m. Her er det en hel verden av nyttige hardware og software som kan kjøpes inn, men alt trenger ikke å kjøpes inn med en gang.
  1. Forfatterrollen er den mest morsomme biten av min gründer tilværelse. Jeg liker å skrive om hverdagen min i firmaet og kanskje kunne dele kunnskap, tips og triks med mine lesere. Jeg har aldri skrevet blogg eller artikler før, så her hadde jeg faktisk også en del å lære. Hvordan skal artikkelen bygges opp? Hva slags overskrift er fengende og gjør at folk har lyst til å lese artikkelen? Hvilket tema er nyttig, og hva burde man styre unna? Hvor skal jeg dele artikkelen? Hvem er mine lesere? Det er mye å tenke på som forfatter, og det er en av mine roller hvor jeg alltid kommer til å være under utvikling.
  1. Arbeidstaker er en selvsagt rolle. Jeg må jobbe for mine klienter og sørge for å holde dem glade og fornøyde. Dette er den absolutt viktigste rollen jeg har, og jeg skal yte og alltid søke å forbedre meg selv. Som arbeidstaker representerer jeg firmaet mitt som en totalpakke, og dette har direkte påvirkning for fremtidig arbeid.
  1. Sosialkomité er i mitt enkeltpersonforetak en noe mindre rolle, men den er desto mer viktig. Når man jobber fra eget kontor som den eneste ansatte, så kan det faktisk bli noe ensomt. Som sosialkomité har jeg besluttet å være sosial og møte venner, forretningsforbindelser og delta på sosiale nettverkstreff etc. så ofte som jeg behøver, og gjerne minst en gang i uken. Jeg jobber med å finne løsninger for firmaets julebord og fredagspils …

Den største lærdommen for meg som gründer, er helt klart å spørre om hjelp. Wear the hat, but make sure it fits™ – er det noe du ikke kan eller er ukomfortabel med å gjøre, søk hjelp. Det gjør jeg.