Slik tar du kontroll over egen suksess

Da jeg var yngre lekte jeg gjerne familie med dukkene mine, men jeg dagdrømte om en karriere. Jeg drømte ikke om et stort bryllup og barn, men heller om at jeg skulle ha en Samsonite stresskoffert maken til den far hadde. Far lærte meg å knytte standard Windsor knute og jeg var stolt av at jeg sannsynligvis var den eneste i venninnegjengen som kunne knyte slips. Jeg må vel si at jeg lever drømmen i dag, selv om jeg har klart meg uten stresskofferten.

Jeg har gang på gang hørt at man skal jobbe hardt hvis man skal nå drømmene sine. Jeg er til dels enig, men jeg må innrømme at jeg ennå ikke vet hva det betyr. Er det å jobbe hardt synonymt med å jobbe lange dager, nesten drukne i arbeid eller vurdere å gå til innkjøp av sovepose slik at man lettere kan overnatte på kontoret? For jeg har vært gjennom alle tre situasjoner. Betyr det kanskje at man skal visualisere veien fremover og ta aktive valg for å nå målene sine? Eller betyr det å bygge et godt nettverk hvor man kan dra nytte av andres kunnskap?

Noen år siden jobbet jeg i et høytstående firma i Oslo. Det er et kjent fenomen at internkulturen i noen firmaer tilsier at man skal jobbe lange dager. Vi hadde velbrukt overtidsmat ordning, og alle var innforstått med at man ikke gikk hjem kl. 16, for da var man ikke flittig. En av partnerne i det firmaet derimot gikk hjem rundt kl. 16 hver dag. Det interessante er at denne partneren hadde mye å gjøre, så han jobbet hardt, men han jobbet også smart. Han brukte tiden på kontoret effektivt, tok ikke lengre pauser enn nødvendig, annet enn lunsjpausen, og han var ikke den største på small talk ved kaffemaskinen. I stedet jobbet han seg gjennom dagens oppgaver, og gikk hjem til sin familie på ettermiddagen. Han visste hvordan han ønsket å prioritere tiden sin, noe jeg har tatt stor lærdom av. Gjennom denne lærdommen ser jeg at det faktisk er mye bedre å jobbe smart, og for meg har det også etterhvert blitt synonymt med å jobbe hardt. Man jobber fokusert og effektivt i den tiden det gjelder, så kan man nyte fritiden etterpå.

Som virtuell assistent styrer jeg dagene mine selv, og så lenge jeg innfrir forventningene til mine klienter, er det opp til meg å legge opp dagens løp. Jeg har forskjellige oppgaver jeg må gjennom, i tillegg til å administrere mitt eget firma. Det er derfor ekstra viktig for meg å bruke tiden min riktig.

Jeg har tro på at fremtiden bringer muligheter som vi ikke er vant til i dag. Enda mer fleksibilitet i arbeidet, men samtidig mer ansvar for at oppgaver blir gjort og levert i tide. Vi erstattes av roboter, og mange bedrifter jobber mot å automatisere jobber. Min utdannelse het opprinnelig «advokat sekretær», men utdannelsen ble senere kalt «juridisk kontormedarbeider» i stedet. Sekretærrollen er mer eller mindre intet eksisterende i dag, den er tatt over av Executive-roller. Roller som ikke lengre serverer kaffe, men som kan ta avgjørelser og viktige beslutninger. Hvor blir det av resepsjonistene i fremtiden? Er det realistisk at man kan bli tatt imot av en robot som registrerer deg som besøkende, automatisk og selvsagt digitalt sender beskjed til personen som venter besøk, skriver ut navnelappen til deg og med velkjent Siri-stemme forteller deg hvor venteværelset er? Absolutt! Det er gammelt nytt at datamaskiner har større sannsynlighet til å diagnostisere en pasient med riktig diagnose på første forsøk, eller at de kan aktivt brukes i behandling av mennesker. Vi har definitivt spennende tider i vente, men skal vi gjøre oss selv uunnværlige kan vi ikke lengre bare jobbe hardt. Den tiden tror jeg er over, det har blitt en myte. Vi må tenke i nye baner og vi må faktisk jobbe smart. Vi må effektivisere prosesser og oss selv. Vi må tenkte i nye baner, prioritere tiden vår riktig og passe på å nyte livet samtidig.

For min del jobber jeg når jeg er inspirert, og da er jeg nesten dobbelt så effektiv og får gjort mye mer enn når jeg jobbe. Jeg kan gjerne jobbe en lørdagskveld, uten å føle at jeg går glipp av noe. Det er kanskje også introverten i meg, men jeg tror virkelig på at følelsen av kontroll over vår tid og hverdag gjør at vi yter mer. Når folk spør meg hvordan jeg har nådd målene i min karriere, skal jeg begynne å si at jeg jobber smart. Hva med deg?

Wear the hat, but make sure it fits™